Blogger tarafından desteklenmektedir.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLDURDUK


Yeşillim yeşillim yeşillim aman
Yeşil yaprak altında üşüdüm aman

Annemden dinlediğim bir türküdür.
NİSAN - MAYIS ayı'nın yeşilliği, akşam serinliği ama bahar kokusu içimize dolarken, pazarlar da ayrı bir bahar. Yeşilin, otun çeşitliliği akıl oynatıyor.


Baklası, enginarı, rokası, taze patatesi, çıtır yeşil kabağı, türlü alem şölen hepsi...
Akılların beş karış havada olduğu bu Nisan baharında , ruhum Ege de, güneşin ılıklığı ile, kendim market yolunda, sıradan alışveriş günü...
Olsun, market olsun, yeşil deniz deryası olmasa bile, bak işte mis gibi bakla orada. Enginar da var. Diğerleri de yan yana. Kıyamam hepsini alırım . Aldım da...
Aaa bu ne , e o kabak çiçeği... Gerçek mi? Valla o, onlar. Girmişler pakete gelmişler.


Ege de gelmiş onlarla, maviler gelmiş, ısınmış ortalık, yaz gelmiş.
İki paket aldım ve nazlı olduklarını bildiğim için eve gelir gelmez kabak çiçeği dolması yaptım.
Çiçeklerinin uçlarını yavaşça açıp, iç pilavımı doldurdum. Uçtaki turuncu bölümü de üstüne kapadım.


Tarifi sondan vermeye başladığımın farkındayım.
Başa dönelim o zaman;
Efendim eve geldi bu narin çiçekler. Özenle yıkandılar. Buradaki özen şu oluyor: Çok fazla parmaklarla ezilmeyecekler, yavaş akan bir suda yıkanacaklar.
Ve öncesinde ama, ne yapılacak?
Bu yıkama sonrası formlarını koruyabilmeleri için çiçeklerimizin, iç pilav önceden hazır edilecek.
Edelim, hazır edelim pilavımızı:
Bir bardak pirinç( 3 kez yıkanıp süzülmüş)
3 orta boy kuru soğan( yemeklik doğranmış)
İki paket dolmalık fıstık
İki paket kuş üzümü ( sıcak suda bekletilmiş)
Bir domates ( rendelenmiş)
Yeni bahar, karabiber, tarçın, tuz
yarım demet dere otu
Mazemeler bunlar.

Pişirelim şimdi de:
Kuru soğanları z.yağında iki dakika çevrilir. Fıstıklar konur, iki dk çevrilir.pirinçler konur, 3-4 dk hep birlikte çevrilir. Tahta kaşık kullanmak iyidir, malzemeyi üzmez.
Çevrilmeye tuz, k. biber, tarçın, yeni bahar koyarak devam edilir.
Ben bunların miktarını çoktan aza olarak şöyle ayarlarım:
Yeni bahar, tarçın, karabiber...
Ve kuş üzümleri katılır.
Rendelenmiş domates katıp, pirinçlere yedirdikten sonra, ben tercih etmiyorum ama, dilerseniz 1 tatlı kaşığı toz şeker, ilave edebilirsiniz.
1 çay bardağı su ilave edip, kapağı kapatıp 5 dk kısık ateşte pilavı pişirelim.
Dere otu mu?
İşte tam burada ,kıyılmış halde bekleyen dere otunu pilava ekleyip, narince karıştırıp, ateşi kapatıp, bir kağıt havluyu pilav tenceresinin üzerine yayıp, tencerenin kapağını da kapatıp, demlenmeye bırakalım.
15-20 dk sonra , yıkanmış kabak çiçeklerimizi bir tatlı kaşığı yardımı ile doldurup tenceremize dizelim.
Üzerine zeytinyağı gezdirip , az tuz serpip, 1 su bardağı suyunu da ilave edip, 10-12 dk pişirelim.




Hazır , ister piştikten sonra ılık ılık, ister ertesi gün soğuk soğuk, ama ille de limonunu üzerine sıkıp öğün edin!

Afiyet olsun, ruhunuza Ege dolsun, bereketi olsun🙏

Hiç yorum yok